woensdag 17 augustus 2011

In het kielzog van de Engelandvaarders

Ter nagedachtenis aan en geïnspireerd door de Engelandvaarders zullen vier Engelsen en twee Nederlanders binnenkort trachten per kano de Noordzee over te steken. De tocht zal waarschijnlijk starten op maandag 22 augustus a.s. vanaf het strand van Katwijk. De aankomst in Sizewell in Suffolk wordt verwacht op woensdag 24 augustus. Tijd en datum van afvaart zijn mede afhankelijk van het weer en de weersverwachtingen.

De gekozen route is dezelfde als de Rotterdamse broers Henri en Willem Peteri in de Tweede Wereldoorlog hebben afgelegd. Zij vertrokken in september 1941 uit Katwijk om na 56 uur peddelen uitgeput in Engeland aan te komen.

Tussen 1940 en 1945 zijn ruim 1700 Nederlanders (circa 1650 mannen en 50 vrouwen) naar Engeland ontsnapt met het doel zich bij de geallieerde strijdkrachten te voegen. De meesten volgden een lange, gevaarlijke route over land en kwamen via Spanje en Portugal uiteindelijk in Engeland terecht. Een kleinere groep ging via Scandinavië. Slechts zo’n 200 Nederlanders slaagden erin met een (motor)bootje, kano of ander vaartuig de Noordzee over te steken. Een veel groter aantal heeft dit geprobeerd maar het einddoel nooit bereikt. Zij werden aan de kust of op zee gearresteerd of zijn verdronken.

Acht maanden lang hebben Alec Greenwell (24), Ed Cooper (24), Harry Franks (25) en Olly Hicks (29) zich voorbereid op deze overtocht die naar verwachting 40 tot 50 uur in beslag gaat nemen. Zij worden vergezeld door de Nederlandse mariniers Ben Stoel en Chiel van Bakel, die de overtocht -net als de gebroeders Peteri- in een tweepersoonskano zullen afleggen. Een begeleidingsboot met een arts aan boord vergezelt het team tijdens de overtocht.

Ben en Chiel tijdens één van hun vele trainingstochten

De tocht van ongeveer 190 kilometer belooft door het tij, de wind en de hoge golven fysiek veeleisend te worden. De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Tijdens de tocht moeten maar liefst vier vaarroutes worden overgestoken. De tocht zal naar verwachting ongeveer 40 tot 50 uur gaan duren.

De kanoërs zamelen met hun project geld in voor verschillende goede doelen, waaronder hulp aan oorlogsveteranen. Van Nederlandse zijde wordt bijgedragen door Peteri BV, het bedrijf waarmee Henri Peteri zijn uitvinding van de Quooker kokend-water-kraan tot een groot succes wist te maken Zoon Niels Peteri: “Mijn vader heeft altijd een tocht als deze willen organiseren, maar dit is nooit gelukt. Ter nagedachtenis aan de Engelandvaarders die met een kano probeerden over te steken, hebben we twee jaar geleden een monument laten ontwerpen en in Sizewell geplaatst. Dit heeft de Engelsen uiteindelijk aangezet tot dit mooie initiatief.”

Meer informatie en interview verzoeken:
Victoria Nicholson, +44 (0)7801 418014, victoria@globalrow.com
Niels Peteri, 06 51599348, n.peteri@quooker.nl
website: www.northsea.moonfruit.com