dinsdag 27 december 2011

3e Zeekajak testdag - 11 maart 2012

Kanoshop en Zeekajak.NL organiseren op zondag 11 maart 2012 de 3e zeekajak testdag aan de Grevelingen. Deze keer wederom op de schitterend aan het water gelegen locatie van Zeeland Buitensport van Pieter de Haas.

Dit is een ideale gelegenheid om diverse merken zeekajaks uit te proberen en direct met elkaar te vergelijken. Neem je eigen zeekajak en peddel mee als je één op één wilt vergelijken !

Voor de duidelijkheid: dit is geen beurs, je kunt er geen spullen kopen of verkopen!

De volgende merken zeekajaks zijn aanwezig:
- TideRace
- Nigel Dennis
- Rockpool
- Skim
- Lettmann

Heb je specifieke wensen ten aanzien van het uitproberen van bepaalde modellen van bovenstaande merken, neem dan voor de zekerheid contact op met Piet van Mil (TideRace, Epic, Skim en Lettmann) of Nico Middelkoop (Nigel Dennis en Rockpool).


Routebeschrijving

Volg de borden Port Zélande, over de Kabbelaarsbank, via Port Zélande rechtsaf de Middelplaat op. In de bocht zie je vanzelf het kantoortje van Zeeland Buitensport. Er is voldoende parkeergelegenheid. Eten, drinken, enzovoort zelf meenemen of gebruik de nabijgelegen horeca. Je bent welkom tussen 10:00 en 17:00 uur.

Open GoogleMaps, voer het startpunt in en plan de route...

Tot ziens op 11 maart!

Piet van Mil &
Nico Middelkoop

donderdag 8 december 2011

Greenpeace Rainbow Warrior Regatta

Rainbow Warrior Regatta voor roeiers en peddelaars met uithoudingsvermogen.

Op 7 en 8 juli 2012 vindt de eerste Rainbow Warrior Regatta plaats. Een non-stop vaarmarathon waarbij teams binnen 24 uur 100 kilometer of 100 mijl afleggen voor de Rainbow Warrior, het vlaggenschip van Greenpeace.

De Rainbow Warrior Regatta is een fysieke en mentale uitdaging voor alle roeiers, kanoërs en peddelaars. Van roeiboot tot sloep, van kajak tot drakenboot: alle door spierkracht voortgedreven watersporten komen samen in een van de langste marathons ter wereld.

Het evenement start en eindigt in Amsterdam en bestaat uit meerdere etappes van 20 kilometer. De deelnemers roeien of peddelen de tocht in estafette of, als ze goed getraind zijn, volledig. Teams bepalen daarbij zelf het aantal deelnemers per boot. Dag en nacht varen ze door de historische en mooiste natuurgebieden rond Amsterdam, onder andere over de Amstel, het Spaarne, de Zaan en het Alkmaardermeer. Er zijn twee routes, van 100 kilometer en 100 zeemijlen (185 kilometer), zodat zowel zware als snelle boten kunnen meedoen.

Mijlen voor mijlen
Deelnemers worden uitgedaagd fondsen te werven om vaarmijlen voor het roemrijke schip de Rainbow Warrior mogelijk te maken. Ze moeten zoveel mogelijk mijlen voor het zeilschip van Greenpeace mogelijk maken, waarbij 70 euro staat voor één zeemijl.

Nieuwe Rainbow Warrior
Greenpeace liet onlangs een nieuwe Rainbow Warrior bouwen. De zeer moderne tweemaster is volgens de hoogste milieunormen gemaakt en is dit najaar opgeleverd. Het vlaggenschip zal overal ter wereld campagne voeren voor gezonde oceanen en oerbossen en tegen klimaatverandering. De Rainbow Warrior gaat als eerste naar de Amazone om actie te voeren tegen de aantasting van dit prachtige regenwoud.

Voor meer informatie:
www.rwregatta.nl

Greenpeace is een wereldwijde milieuorganisatie die actie voert voor schone energie, prachtige oerbossen en levende oceanen. We maken milieuproblemen zichtbaar en bewegen overheden en bedrijven tot oplossingen door onderzoek, overleg en actie. In Nederland worden we gesteund door circa 495.000 donateurs. Greenpeace is volledig onafhankelijk, en neemt geen geld aan van overheden of bedrijven.

zaterdag 12 november 2011

Zwertocht Grevelingen

Voor de echte liefhebbers organiseert Zeekajak.NL op 3 en 4 december een kampeer trektocht op de Grevelingen.

Nog net geen winter maar houdt met de uitrusting en kleding wel rekening winterse omstandigheden.

Aanmelden kan on-line met het inschrijf formulier.

maandag 10 oktober 2011

Testdag drukbezocht

Met de weersverwachting was het voor de organisatoren afwachten hoeveel er kwamen opdagen. De twijfel bleek ongegrond; al vanaf kwart over tien liep het storm. En soms was het even spannend of een kajak die op iemands 'lijstje' stond wel snel weer beschikbaar kwam. Dit ondanks het feit dat Kanoshop en Zeekajak.NL veel zeekajaks hadden meegenomen.
Het in aanvang regenachtige weer viel reuze mee en van de wind werd dankbaar gebruik gemaakt om de zeekajaks in reëele omstandigheden uit te proberen. Vanaf het beschutte strandje was men snel op het grote water van de Grevelingen. Met dank aan Zeeland Buitensport voor het beschikbaar stellen van deze perfecte locatie.
De organisatoren willen in het voorjaar 2012 wederom een zeekajak testdag organiseren.

donderdag 22 september 2011

2e Zeekajak testdag - 9 oktober 2011

Kanoshop en Zeekajak.NL organiseren op zondag 9 oktober de 2e zeekajak testdag aan de Grevelingen. Deze keer op de schitterend aan het water gelegen locatie van Zeeland Buitensport van Pieter de Haas.

Dit is een ideale gelegenheid om diverse merken zeekajaks uit te proberen en direct met elkaar te vergelijken. Neem je eigen zeekajak en peddel mee als je één op één wilt vergelijken !

Voor de duidelijkheid: dit is geen beurs, je kunt er geen spullen kopen of verkopen!

De volgende merken zeekajaks zijn aanwezig:
- TideRace
- Nigel Dennis
- Epic
- Rockpool
- Skim
- Lettmann

Heb je specifieke wensen ten aanzien van het uitproberen van bepaalde modellen van bovenstaande merken, neem dan voor de zekerheid contact op met Piet van Mil (TideRace, Epic, Skim en Lettmann) of Axel Schoevers (Nigel Dennis, Rockpool).


Routebeschrijving

Volg de borden Port Zélande, over de Kabbelaarsbank, via Port Zélande rechtsaf de Middelplaat op. In de bocht zie je vanzelf het kantoortje van Zeeland Buitensport. Er is voldoende parkeergelegenheid. Eten, drinken, enzovoort zelf meenemen of gebruik de nabijgelegen horeca. Je bent welkom tussen 10:00 en 17:00 uur.

Open GoogleMaps, voer het startpunt in en plan de route...

Tot ziens op 9 oktober!

Piet van Mil &
Axel Schoevers

woensdag 24 augustus 2011

Engelandvaarders Gespot


Via Spot Messenger was live te zien waar en wanneer de Engelandvaarders aankwamen op het strand. Drie van de zes kajakvaarders zijn om 17:00 uur aangekomen in Sizewell in Suffolk. Drie van hen moesten halverwege opgeven vanwege uitputting. Ben Stoel en Chiel van Bakel, de twee Nederlanders in het team, en Olly Hicks waren succesvol.

BBC News UK England Suffolk

Van het vertrek op maandagavond is door TV West verslag gedaan. Voorts is er een video reportage op Filmpjes24.nl gepubliceerd.

Van de aankomst werd prominent verslag gedaan door de BBC televisie. Eerder op de dag was er een interview met Harry Franks.

Update: Foto's van Ernst van Erkelens van de oversteek kun je bekijken op www.engelandvaarders.info.

maandag 22 augustus 2011

Engelandvaarders Ahoy


Om 22:15 uur zijn de Engelandvaarders vertrokken vanaf het strand van Katwijk.


Hun voortgang is te volgen via www.engelandvaarder.com

vrijdag 19 augustus 2011

Engelandvaarders in Katwijk

Op maandag 22 augustus is het Engelandvaarders team om 17:00 uur aanwezig bij een persbijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Katwijk, in het Zeepaviljoen, Strandweg 2 te Katwijk.

Niels Peteri neemt daarbij de originele zeekajak mee waarmee de broers Peteri de oversteek op 19 september 1941 gemaakt hebben.

Het laatste nieuws nu ook te volgen via:
engelandvaarders2011.blogspot.com
en daarmee ook via RSS.

Update 22 augustus: In verband met de weersverwachting is het vertrek nu gepland op maandagavond laat.

Update 20 augustus: Het dagblad "De Telegraaf" heeft een pagina groot artikel gewijd aan de Engelandvaarders; in het eerste deel van de zaterdageditie.

woensdag 17 augustus 2011

In het kielzog van de Engelandvaarders

Ter nagedachtenis aan en geïnspireerd door de Engelandvaarders zullen vier Engelsen en twee Nederlanders binnenkort trachten per kano de Noordzee over te steken. De tocht zal waarschijnlijk starten op maandag 22 augustus a.s. vanaf het strand van Katwijk. De aankomst in Sizewell in Suffolk wordt verwacht op woensdag 24 augustus. Tijd en datum van afvaart zijn mede afhankelijk van het weer en de weersverwachtingen.

De gekozen route is dezelfde als de Rotterdamse broers Henri en Willem Peteri in de Tweede Wereldoorlog hebben afgelegd. Zij vertrokken in september 1941 uit Katwijk om na 56 uur peddelen uitgeput in Engeland aan te komen.

Tussen 1940 en 1945 zijn ruim 1700 Nederlanders (circa 1650 mannen en 50 vrouwen) naar Engeland ontsnapt met het doel zich bij de geallieerde strijdkrachten te voegen. De meesten volgden een lange, gevaarlijke route over land en kwamen via Spanje en Portugal uiteindelijk in Engeland terecht. Een kleinere groep ging via Scandinavië. Slechts zo’n 200 Nederlanders slaagden erin met een (motor)bootje, kano of ander vaartuig de Noordzee over te steken. Een veel groter aantal heeft dit geprobeerd maar het einddoel nooit bereikt. Zij werden aan de kust of op zee gearresteerd of zijn verdronken.

Acht maanden lang hebben Alec Greenwell (24), Ed Cooper (24), Harry Franks (25) en Olly Hicks (29) zich voorbereid op deze overtocht die naar verwachting 40 tot 50 uur in beslag gaat nemen. Zij worden vergezeld door de Nederlandse mariniers Ben Stoel en Chiel van Bakel, die de overtocht -net als de gebroeders Peteri- in een tweepersoonskano zullen afleggen. Een begeleidingsboot met een arts aan boord vergezelt het team tijdens de overtocht.

Ben en Chiel tijdens één van hun vele trainingstochten

De tocht van ongeveer 190 kilometer belooft door het tij, de wind en de hoge golven fysiek veeleisend te worden. De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Tijdens de tocht moeten maar liefst vier vaarroutes worden overgestoken. De tocht zal naar verwachting ongeveer 40 tot 50 uur gaan duren.

De kanoërs zamelen met hun project geld in voor verschillende goede doelen, waaronder hulp aan oorlogsveteranen. Van Nederlandse zijde wordt bijgedragen door Peteri BV, het bedrijf waarmee Henri Peteri zijn uitvinding van de Quooker kokend-water-kraan tot een groot succes wist te maken Zoon Niels Peteri: “Mijn vader heeft altijd een tocht als deze willen organiseren, maar dit is nooit gelukt. Ter nagedachtenis aan de Engelandvaarders die met een kano probeerden over te steken, hebben we twee jaar geleden een monument laten ontwerpen en in Sizewell geplaatst. Dit heeft de Engelsen uiteindelijk aangezet tot dit mooie initiatief.”

Meer informatie en interview verzoeken:
website: www.northsea.moonfruit.com

vrijdag 12 augustus 2011

ICOM IC-M35 Probleem

ICOM staat (stond?) bekend als een gerenommeerd bedrijf dat (maritieme) communicatie apparatuur maakt. Het type IC-M35 lijkt vanwege zijn specificaties en (lage) prijs een goed alternatief.

Helaas blijkt er aan dit type IC-M35 (voor zeekajakvaarders) een zeer kwalijk kwaliteitsprobleem te kleven. De LiIon accu van de IC-M35 heeft drie laadcontacten. Het middelste laadcontact corrodeert binnen een jaar, waardoor opladen niet meer mogelijk is.

In nieuwsgroepen (bijvoorbeeld UKRiversGuidebook) staat veel geschreven over dit probleem. Het middelste laadcontact lijkt slechts een temperatuursensor te zijn, maar zonder deze laadt de accu niet op. Dit is een wijdverspreid probleem met de IC-M35 !

Voor mijn IC-M35 heb ik het corrosie probleem 'ondervangen' door het middelste laadcontact met nagellak te conserveren en er een stukje duct-tape over te plakken. Dat moet ik dus iedere keer doen als ik de marifoon oplaadt ! Niet echt handig dus, maar noodzakelijk.


De ICOM IC-M35 dus niet kopen voor gebruik met zeekajakvaren !

De (duurdere) ICOM IC-M71 heeft twee laadcontacten en kent dit probleem NIET ! Mijn IC-M72 (USA versie, niet ATIS, van de IC-M71) gebruik ik nu al ruim 4 jaar zonder problemen vanuit het borstzakje in mijn zwemvest (zonder hoesje).

Een ander bekend merk voor waterdichte marifoons is StandardHorizon. Daar heb ik echter geen eigen ervaringen mee.

Gebruikservaringen met de IC-M35 (drukknop bediening)
De IC-M35 wordt met drukkopjes aan de voorzijde bediend. Dat kan een voordeel zijn als de marifoon vanuit een waterdichte hoes bediend wordt. Het nadeel is dat deze dan uit het borstzakje gehaald moet worden om bijvoorbeeld het volume/kanaal te wijzigen. Een marifoon met draaiknopjes aan de bovenkant (aan/uit, kanaalkeuze), zoals bijvoorbeeld bij de IC-M71, kan men bedienen zonder dat de marifoon uit het borstzakje gehaald hoeft te worden. De IC-M35 heeft een vrij lange antenne die bij mij soms de kin/wang raakt bij rollen. De capaciteit van de LiIon accu van de IC-M35 is vrij laag, waardoor je deze marifoon relatief vaak moet opladen. Wellicht is dat de reden dat de IC-M35 geadverteerd wordt met dat deze blijft drijven (kleinere/lichtere accu). De accu van de IC-M71 heeft een zeer lange gebruiksduur en die hoef ik maar zeer af en toe op te laden.

P.S. Voor de IC-M35 is een AAA-battery pack te koop. Wellicht is dat een 'salvage' optie als de LiIon accu het heeft begeven en je vanzelfsprekend geen zin hebt om nog meer geld uit te geven aan corroderende LiIon accu's voor deze marifoon. Dan kan de IC-M35 misschien nog een goed tweede leven leiden als reserve marifoon. En misschien lost ICOM het probleem nog eens op.

woensdag 6 juli 2011

Dovemansoren


Van 5 t/m 7 augustus 2011 worden Powerboatraces gehouden bij Den Helder.

Als zeekajakvaarder voel ik mij ten zeerste betrokken bij de natuurwaarden die de Waddenzee biedt. Behalve genieten van de natuur en het zeekajakvaren ligt er ook een duidelijke verantwoordelijkheid bij de zeekajakvaarders (als watersporter) om verantwoord met hun sport om te gaan als het gaat om respect voor de natuur. Zelfs als dat onze vrije beweging over het water beperkt, zoals de afgelopen jaren door uitbreiding van de verboden gebieden in de Waddenzee.

Het is in deze ONBEGRIJPELIJK dat de provincie Noord-Holland een vergunning (voor vijf jaar!), heeft verleend voor dit zeer milieuonvriendelijke evenement Grand Prix of the Sea. Het tart gewoon elk voorstellingvermogen. Een evenement dat ook precedentwerking kan krijgen door een toename van milieuonvriendelijke activiteiten (powerboaten) in dit gevoelige gebied. Nota bene met veel bombarie in 2009 verklaard tot Unesco World Heritage Site. Dit evenement is niet iets waar Noord-Holland trots op kan zijn.

Ik kan slechts gissen hoe extreem geluidsnormen zullen worden overschreden gedurende dit evenement. Bovendien, kijkende naar het korte, bochtige, parcours dicht onder aan de dijk en het publiek, vraag ik mij af of de veiligheids- én milieu-risico's volledig onderzocht zijn; als zo een 'formule-1' powerboat op volle snelheid uit de bocht vliegt (letterlijk). Daar zijn op internet ruim voldoende voorbeelden van te vinden.

Voorts de natuurverstoring in de dagen voorafgaand en erna door alles wat 'power' heeft dat het leuk zal vinden om dicht rond Noorderhaaks te racen. Dit is nu al regelmatig een probleem met jetski's.

De Waddenvereniging heeft een actie op touw gezet. Te laat om er dit jaar iets aan te doen? Het zal niet verbazen dat de zeekajakwereld 'op zijn kop staat'. De vergunning lijkt voor vijf jaar verleend. Het Peddelpraat zeekamp, dit jaar van 30 juli tot en met 7 augustus, kan zich opmaken voor een vertrek uit Noord-Holland, op zoek naar een ander vaargebied.

dinsdag 28 juni 2011

Scheg Update


Een paar jaar geleden kreeg Nico de vraag of er achteraf een scheg in een Romany ingebouwd kon worden. Zijn eerste antwoord was dat de Romany geen scheg nodig heeft. Als grapje had Nico een clubgenoot van de eigenaar nog gezegd dat áls een Romany een scheg nodig heeft, dan in het voorschip. Dat grapje kwam vervolgens bij Axel terecht met de vraag of hij dat kon uitleggen...

Enfin het bleek te gaan om een ware NDK klassieker. Een Romany met serienummer #072. En ook nog eens in vrijwel nieuwstaat, daar de vorige eigenaar de kajak nauwelijks gebruikt had. De huidige eigenaar koos uiteindelijk voor een Explorer en de Romany bleef in de familie. Na het Peddelpraat zeekamp van 2010 kwam de vraag weer langs. Kan er achteraf tóch een scheg in deze Romany ingebouwd worden? Nu werd Axel overtuigd en de belofte gedaan om dat op te pakken.

Om achteraf een scheg in te bouwen zijn er tegenwoordig redelijk eenvoudige kant-en-klare doe-het-zelf oplossingen. Zowel Kari-Tek als Rockpool hebben een schegsysteem die zowel áf fabriek als achteraf ingebouwd kan worden. Het vereist nog wel bekendheid én handigheid met het werken met polyester.

De fabriek heeft het 'makkelijk' omdat ze daar twee componenten superlijmen gebruiken. Helaas zijn die zeer prijzig en niet in kleine hoeveelheden te koop. De Kari-Tek schegbox in Axel's Explorer is uitsluitend gelijmd en die zit er na vier jaar nog in. Vond Axel wel een goed idee voor een duurtest en heeft de box niet (zoals gebruikelijk) ook met glasvezel matjes verstevigd.

Voor deze Romany heeft Axel gekozen voor een Rockpool schegsysteem. Eigenlijk alleen maar omdat de box wat kleiner is dan die van Kari-Tek en zo de pakruimte zo min mogelijk te beïnvloeden. Rockpool heeft wel een 'omgekeerde' schegbediening. Duwen haalt het schegblad op en trekken laat het neer. Kinken van de kabel zou zo niet meer voorkomen. Bij Kari-Tek komt het kinken overigens ook niet meer voor omdat daar een soepeler staal kabel gebruikt wordt...

Bij Rockpool loopt de schegkabel door deze 'omgekeerde' bediening, dan ook eerst naar het achterschip en in een bocht terug naar de schegbox. Wel iets om op te letten bij het inbouwen...

En tja, wil ik wel zagen in deze klassieker in vrijwel originele staat? Een museumstuk? Dat ook weer niet want een NDK zeekajak is gemaakt om mee te varen. Dan toch maar de zaag erin. En anders blijft die vraag maar terugkomen: of er een scheg in kan... De foto's (zie onderstaande dia voorstelling) geven een beeld van de stappen.

Ik heb ervoor gekozen om de schegbox met polyesterhars en glasmat te bevestigen. Hiervoor heb ik voor de zekerheid wat sleuven in de ABS schegbox gefreesd en een ruw oppervlak voor betere hechting.

Bij het zagen in de romp wordt de wapening blootgesteld. Zonder speciale maatregelen kan er water in de wapening trekken. De box dus eerst vastgezet in een vol bed van witte gelcoat. De gleuf in de schegbox werd voorzien van een dunne strip hardboard (meegeleverd) waardoor die niet vol kan lopen met gelcoat en bovendien de box tijdens het werken niet ingedrukt kan worden.

De meeste hoofdbrekens had ik wel met het matje dat in de kiel aan weerszijden van de schegbox gelamineerd moest worden. Dat was 'niet te doen', omdat de mat niet netjes in de vouw bleef liggen, met een kliederboel tot gevolg. Terug naar de tekentafel dus en opnieuw. Het eerste Eureka moment was om de mat eerst met spelden in dubbelgevouwen toestand te houden. Vervolgens de dubbelgevouwen strook met een stokje goed in de kiel te drukken. Spelden eruit en dan? De kans bestaat vervolgens dat het allemaal weer een kliederboel wordt als het matje aan elkaar gaat kleven. Het tweede Eureka moment was om een reststukje lamel ertussen te leggen (zie foto). Wat was het vervolgens super eenvoudig om de hars aan te brengen zonder te kliederen waarbij het stukje lamel als 'deur' werkte.


Welnu de schegbox zit erin. Nu nog alleen de afwerking en de bekabeling. De scheg bediening is die van Kari-Tek (die ook Rockpool én Nigel Dennis gebruikt). De bediening unit is met Sikaflex in de zijnaad aangebracht.

Voltooid! De lengte van de schegbuis was nog even puzzelen zodat de bediening het soepelst loopt. In ieder geval zal de schegbuis via de kiel in de achterpunt geleid moeten worden.


P.S. In deze kajak komt de volledige geschiedenis van Nigel Dennis, Rockpool en Tide-Race samen: "The Romany, designed by Nigel Dennis (= NDK) and Aled Williams (= Tide-Race), manufactured by Webb Custom (= Rockpool)". Deze klassieke Romany heeft nog een ouderwetse kompasuitsparing waar helaas geen kompasjes meer voor te koop zijn.

Naschrift: Zeekajak.NL neemt geen opdrachten aan voor het aanpassen van bestaande zeekajaks, waaronder het inbouwen van een scheg en het verplaatsen van een schot. Het aantal arbeidsuren dat hiermee gemoeid is kan behoorlijk oplopen en deze aanpassingen derhalve 'onbetaalbaar' maken. Een handige doe-het-zelver met een beetje oefening vooraf met het werken met polyester kan dit dan ook beter zelf doen, met een bezoek en uitleg (boek) bij Poly-Service. Deze uitleg door Axel is een voorbeeld wat er bij komt kijken om een scheg zelf in te bouwen.

zaterdag 25 juni 2011

Explorer en Romany opnieuw de beste!

Sea Kayaker MagazineSea Kayaker MagazineSea Kayaker Magazine
De lezers van het internationaal toonaangevende Sea Kayaker Magazine hebben de Nigel Dennis Explorer opnieuw uitgeroepen tot Best Expedition Kayak en de Romany opnieuw tot Best Rough-Water Kayak. Deze keer viel de Romany tweemaal in de prijzen: nu ook als Best Day/Weekend Kayak.

De "Reader's Choice Award" wordt verleend na een vierjaarlijkse lezersenquete. In 2008 werden de Romany en Explorer ook al bekroond.
Sea Kayaker MagazineSea Kayaking UKSea Kayaker Magazine
SKUK RomanySKUK Explorer

dinsdag 21 juni 2011

Zandmotor Update


De enorme zandopspuiting ter hoogte van Ter Heide, bekend oder de projectnaam "De Zandmotor" vordert sneller dan verwacht. De Holland Surfer's Association heeft een update gepubliceerd die ook voor zeekajakvaarders van belang kan zijn.

zaterdag 7 mei 2011

Kajak Festival zeekajak clinics

Van 20 tot en met 22 mei vindt het jaarlijkse Kajak Festival plaats bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer. De NKB commissie zeekajakvaren biedt daar twee activiteiten aan.

Rolling Clinic (Zaterdag 21 mei)
Wil je kennis maken met traditionele Inuit kajaktechnieken? De NKB commissie zeekajakvaren organiseert een demo wedstrijd en een clinic Groenlandstijl rollen tijdens het Kajakfestival. De wedstrijd deelnemers proberen eerst in korte tijd zoveel mogelijk verschillende rollen technieken te demonstreren. Daarna kun je tijdens de clinic zelf onder 1 op 1 begeleiding van een ervaren instructeur (leren) te rollen in een Groenland kajak met een Groenland peddel. De les duurt een half uur. Beginners kunnen aan het eind van de les vaak al de eerste rollen zelfstandig uitvoeren. Gevorderden kunnen hun techniek verbeteren en/of er nieuwe rollen (met of zonder peddel) bij leren. Hans Heupink, André van Eck en Freek Knol zullen dit onderdeel voor hun rekening nemen op zaterdag 21 mei (tussen 12.00 en 15.00 uur.

Rescue Clinic (Zondag 22 mei)
Wil je alles weten over de actuele zeekajak reddingsmethoden op zee? De NKB commissie zeekajakvaren biedt speciaal voor actieve zeekajak vaarders en aspirant zeekajak instructeurs de clinic zeekajak reddingstechnieken aan tijdens het Kajakfestival. In deze clinic komen ook varianten op, respectievelijk alternatieven voor, de bekende technieken als de X-redding en de puntjesredding aan bod. Tijdens een les van 1 uur kun je, onder begeleiding van Axel Schoevers, de voor- en nadelen van de verschillende technieken ervaren. Voor zeekajaks- en peddels wordt gezorgd, je hoeft alleen kajakkleding mee te nemen. Reken op een nat pak. Op zondag 22 mei (van 14.00 tot 16.30 uur).

De toegang tot het Kajak Festival is gratis. De kosten van deze clinics bedragen 10 euro per persoon. Voor informatie en reserveringen zie: www.kajakfestival.nl

En verder: tijdens het Kajak Festival vinden er vier Nederlands Kampioenschappen plaats. Kajakkers treden aan om deel te nemen aan het NK Afvaart, NK Slalom, NK Freestyle en het NK Boater-X. Vier spectaculaire en mooie disciplines in de wildwater kajak sport. Ook is er een Kanopolo toernooi.

Mensen die nog nooit in een kajak of kano hebben gezeten, kunnen tijdens het Festival kennis komen maken met de sport. Diverse specialisten staan voor u klaar. Er zijn dit weekend veel kanobedrijven, -verenigingen, -liefhebbers, -demonstraties op het terrein van de wildwaterbaan en de kanovijver bij Dutch Water Dreams.

donderdag 21 april 2011

Baja California


Axel heeft op zijn blog wat geschreven over zijn trektocht in februari/maart van dit jaar in Baja California. Ook in februari/maart 2012 wil Axel weer een tocht in Baja Mexico organiseren. De tochtinformatie is nu beschikbaar en inschrijven is vanaf nu mogelijk.
Februari/maart is de periode waar in dit gebied veel walvissen voorkomen. Hoewel Axel geen 'walvisgarantie' afgeeft had de groep van dit jaar niet te klagen over het aantal walvissen.
Voor de tochtinformatie voor februari/maart 2012 klik hier.

maandag 4 april 2011

De Zandmotor

De Zandmotor is een grote hoeveelheid zand die in 2011 wordt aangebracht voor de kust van Zuid-Holland bij Ter Heijde. Onder invloed van wind en water verspreidt het zand zich geleidelijk langs de Zuid-Hollandse kust. De Zandmotor zal geleidelijk van vorm veranderen en uiteindelijk volledig opgaan in de duinen en het strand. De kust is breder en veiliger geworden.

Tijdens de werkzaamheden en ook daarna kunnen er plaatselijk onverwacht sterke getijstromen optreden. Verder kunnen er gebiedsafsluitingen zijn. Al deze aspecten zullen nog niet op de zeekaarten zijn aangegeven.

Watersporters en dus ook zeekajakvaarders die zich in dat gebied gaan begeven wordt geadviseerd zich goed op de hoogte te stellen via www.dezandmotor.nl.

dinsdag 1 februari 2011

40 jaar Kokatat

Kokatat bestaat dit jaar 40 jaar. In de huidige tijd is dat eigenlijk best wel bijzonder.


Axel kwam pas eind 2002 in aanraking met Kokatat. Hij zocht naar een goed kanojack voor zijn tocht Rond Nederland met de Zeekajak met Nico. Het jack dat hij eigenlijk al jaren wilde hebben was een Foster/Rowe jack. Dat jack, dat mede ontworpen was door Nigel Foster, was gemaakt van GoreTEX®. Iedereen die zo een jack had was er na vele jaren nog tevreden over. Helaas was dat jack (en merk) niet meer te koop.

Inmiddels hadden veel fabrikanten hun eigen versies van 'ademende' kanokleding. GoreTEX®, zo werd gezegd, zou niet goed werken in zout water en was 'duur'. Helaas waren die eigen materialen meestal op basis van een coating die bij intensief gebruik al binnen een jaar ging lekken. Wat ook niet het vertrouwen wekte, was dat deze fabrikanten na elk seizoen hun modelnamen en gebruikte ademende materialen wijzigden. Er was geen zo geen track record van ademende materialen en jacks die echt goed en ook duurzaam waren.

Met internet zoekopdrachten op GoreTEX® kwam Axel uit bij het Amerikaanse bedrijf Kokatat. Dit merk bleek in Nederland nog niet verkrijgbaar. Nico en Axel werden vervolgens, tot hun eigen verbazing, door Kokatat gesponsord met ondermeer de TecTOUR GoreTEX® anorak voor Rond Nederland met de Zeekajak".

De rest is eigenlijk de geschiedenis van Zeekajak.NL. Na de tocht werd Zeekajak.NL opgericht. Niet lang daarna werden wij ook de Nederlandse leveranciers van Kokatat. Want we kregen steeds meer vragen/verzoeken van bezitters van een Foster/Rowe jack; dat uiteindelijk alle kajakkleding toch een keer 'tot de draad' kan verslijten en dat zij een nieuw GoreTEX® kano jack wilden.

Axel's heeft zijn eerste TecTOUR anorak na drie jaar zeer intensief (beroepsmatig) gebruik ter inspectie teruggestuurd naar Kokatat. Uiteindelijk was het de neopreen nekkraag die ging verteren. Dat leek Axel wel een aandachtspunt voor de productontwikkeling. De bij langdurig en intensief gebruik onvermijdelijke slijtage op/naast de gestikte naden (verdikkingen) heeft Axel steeds van binnenuit kunnen repareren met Aquaseal®. Axel heeft op zijn jack nog nooit de latex polsmanchetten hoeven te vervangen. De GoreTEX® werking was nog steeds intact; de stof lekte niet.

Axel draagt nu zijn tweede TecTOUR anorak, die dus nu ook alweer ruim vijf jaar oud is; "still going strong !". Met die 40 jaar historie van Kokatat eigenlijk niet zo verwonderlijk.

vrijdag 7 januari 2011

In het Nieuws

Kayak News ArchiveDit blog toont in de linkerkolom (zee-)kajak gerelateerde berichten die in de RSS-feeds van de diverse nationale en internationale media verschijnen.

Helaas werden deze berichten op deze blog niet gearchiveerd, zodat het kon gebeuren dat een interessant nieuwsitem al na een dag niet meer in het lijstje stond, terwijl het bericht wel nog via de website van de publicist te lezen is. Dit is nu opgelost door alle nieuwsberichten te archiveren via het medium Twitter, dat op dit moment de enige toepassing is waarmee dit gewenste doel bereikt kan worden.

Heb je niets met Twitter, maar wil je toch automatisch op de hoogte blijven van de kanogerelateerde persberichten, dan kun je je ook abonneren op de bron RSS Feed.

Een opmerking is nog wel op zijn plaats. Er zijn woorden waar kajak, kano of kayak in voorkomen die niets met kanovaren te maken hebben. Nieuwsberichten met die woorden worden dus wel geselecteerd voor "In het Nieuws", maar zullen uit het Kayak News Archive verwijderd worden.